EL CONSELL COMARCAL CREARÀ LA MARCA ‘SEGRIÀ INDUSTRIAL’ COM A PRIMERA ACCIÓ PER DINAMITZAR L’ACTIVITAT ECONÒMICA DE LA COMARCA

Josep Lluís Huguet ha presentat la creació de la marca 'Segrià Industrial'

Així s’ha anunciat aquest dijous davant del Consell de les Alcaldies en base a les dades de l’estudi ‘Diagnosi dels polígons d’activitat econòmica del Segrià’, amb l’objectiu de visualitzar i posar en valor la indústria existent a la comarca. Durant el Ple també s’ha presentat el projecte ‘Descobrim el Segrià’ del CRPS, que vol donar a conèixer les potencialitats de la comarca des d’una perspectiva històrica, social, cultural, patrimonial i natural. D’altra banda, el president ha fet saber al Consell de les Alcaldies que s’ha traslladat al Govern de l’estat la preocupació davant la proposta de prohibir l’esporga de l’olivera entre els mesos de març i agost.

 

El Consell Comarcal del Segrià crearà la marca ‘Segrià Industrial’ com a punt de partida de l’estratègia per dinamitzar l’activitat econòmica a la comarca, atraure inversió i talent i anar més enllà del potencial derivat del sector primari. Així ho ha explicat aquest dijous al Consell de les Alcaldies el cap de l’àrea de Promoció Econòmica del Consell, Josep Lluís Huguet, durant la presentació de la primera acció prevista en relació a l’estudi ‘Diagnosi dels polígons d’activitat econòmica del Segrià’, elaborat en col·laboració amb l’UPIC (Unió de Polígons Industrials de Catalunya).

Les conclusions de l’estudi –que es van donar a conèixer el passat mes de juny després d’analitzar les dades de 26 Polígons d’Activitat Econòmica de la comarca– assenyalaven la necessitat d’un reposicionament estratègic del Segrià, i també es posava el focus en la importància de l’associacionisme i la col·laboració públic-privada per tal d’endegar projectes de competitivitat al territori, així com en la necessitat d’impulsar no només accions de captació d’activitat econòmica per generar riquesa al territori, sinó també d’emprendre accions de consolidació del teixit empresarial existent i de reversió de les dinàmiques existents en deslocalitzacions. En aquest sentit, s’apuntava a la necessitat de crear una marca i un relat a l’entorn de l’activitat econòmica del Segrià, per així visualitzar tot el sector de la maquinària, la construcció, la logística i l’agroalimentari en tota la seva cadena de valor.

Aquesta marca serà ‘Segrià Industrial’, concebuda com un segell de territori que determinarà el seu posicionament reflectint els seus valors identitaris i trets diferencials envers d’altres territoris. L’objectiu de la creació de la marca ‘Segrià Industrial’ serà, doncs, visualitzar i posar en valor la indústria existent a la comarca. D’aquesta manera es vol posar en valor un sector poc visualitzat als mitjans; incrementar el sentiment de pertinença a la comarca; donar a conèixer empreses industrials referents en innovació, digitalització i sostenibilitat; retenir el talent local i captar-ne de nou de fora; consolidar el teixit empresarial a la comarca; atraure empreses que reconeguin el valor del territori; i implementar projectes singulars a l’entorn de les principals indústries del territori.

La marca ‘Segrià Industrial’ pretén assolir un posicionament equiparable a d’altres territoris d’una rellevància industrial equivalent –com poden ser Osona, el Gironès o el Baix Llobregat–, un posicionament que s’aconseguirà si es reconeix la seva representativitat i singularitat en quatre grans àmbits –el territori, el talent, la sostenibilitat i la innovació–, que acaben conformant la marca d’un territori atractiu per a les inversions d’activitat econòmica.

Durant el Ple d’aquest dijous també s’ha dut a terme la presentació del Projecte ‘Descobrim el Segrià’ per part del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià, una iniciativa que es du a terme en col·laboració amb el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, els Serveis Educatius del Segrià i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Segons s’ha explicat a les alcaldies, el projecte té per objectiu donar a conèixer i posar en valor les potencialitats de la comarca des d’una perspectiva històrica, social, cultural, patrimonial i natural.

El projecte compta amb una pàgina web (www.descobrimelsegria.cat) que ofereix propostes de rutes per visitar amb els centres escolars i entitats, a més d’informació relacionada amb les competències bàsiques que es poden treballar a cada element patrimonial de cada ruta. La web va adreçada a docents, dinamitzadors culturals, ajuntaments, operadors turístics i el públic en general que té interès per conèixer la comarca i tota la seva riquesa, i és per aquest motiu que s’ha posat a disposició dels ajuntaments per tal que s’integrin al projecte i així interactuar tot completant i reforçant les diferents propostes.

Finament, en la part d’informes de Presidència que ha clos el Consell de les Alcaldies, el president del Consell Comarcal, David Masot, ha explicat a alcaldes i alcaldesses de la comarca que s’ha traslladat al Govern de l’estat el malestar davant la possibilitat que el Ministeri d’Agricultura faci efectiva la prohibició d’esporgar els arbres entre els mesos de març i agost, uns terminis que afectarien de ple les oliveres, tot i que també podrien alterar els treballs que, en aquest sentit, es fan amb els fruiters durant l’estiu. Masot ha manifestat que ha fet arribar a la subdelegació del Govern la preocupació arran de la problemàtica que podria aixecar aquesta mesura, que ve a afegir-se a una altra disposició igualment controvertida, com va ser la de prohibir cremar les restes vegetals a les explotacions agràries.