EL CONSELL COMARCAL PRESENTARÀ AL·LEGACIONS PER DEMANAR L’ATURADA DEL PROJECTE DE LA MAT I FARÀ FRONT COMÚ AMB ALTRES AFECTATS

Així ho ha comunicat el president, David Masot, durant el Consell de les Alcaldies celebrat aquest dijous, que ha mostrat el seu suport als cinc municipis afectats: La  Granja d’Escarp, Seròs, Maials, Llardecans i Torrebesses. Durant la sessió també s’han presentat els projectes IlerCOVID i Reallotgem, el primer amb l’objecte de promoure un model innovador d’Educació per a la Salut i el segon  per aconseguir captar habitatges buits del mercat privat

 

El Consell Comarcal del Segrià presentarà al·legacions per demanar l’aturada del projecte de la línia de molt alta tensió (MAT) que l’empresa Forestalia té previst instal·lar des de la comarca del Baix Cinca fins a l’Anoia, passant pel Segrià, les Garrigues i la Conca de Barberà.

Així ho ha explicat el president del Consell, David Masot, en el decurs del Consell de les Alcaldies del Segrià que ha tingut lloc aquest dijous al matí en format telemàtic. Així mateix, el Consell del Segrià ha mostrat el seu suport als cinc municipis de la comarca afectats: La Granja d’Escarp, Seròs, Maials, Llardecans i Torrebesses.

El projecte, que va sortir a exposició pública el passat 11 de novembre, preveu la construcció d’una línia de molt alta tensió de gairebé 150 quilòmetres que, a més, travessaria dos espais naturals del Segrià protegits: l’Aiguabarreig del Segre-Cinca i el Montmaneu.

El president ha informat que dimarts passat, en una reunió convocada per la delegació del Govern de Lleida, juntament amb les delegacions del Camp de Tarragona i del Penedès, i on van assistir més d’una trentena d’alcaldies i representants de consells comarcals afectats, es va acordar una estratègia conjunta per defensar el territori i el model energètic del país.

Aquest front comú contra el projecte de la MAT de 148 quilòmetres va oferir un acord unànime d'oposició i va afegir que el model energètic d'aquesta línia no és el de Catalunya, ja que es considera que està sobredimensionat. Així, la primera al·legació que presentaran els ajuntaments consistirà en la demanda d’una pròrroga, i a partir d’aquí es treballarà amb urgència per presentar al·legacions en base a la protecció del territori i del model energètic del país, que s’entén que passa per una generació d'energia distribuïda i no de forma massiva en alguns punts per tal que les línies només hagin de ser de transport i per això s'implantin de forma sobredimensionada.

D’altra banda, el vicepresident del Consell, Toni Bosch, ha informat a les alcaldies que el termini per poder demanar els ajuts COVID per actuacions d’atenció a les persones sense llar i temporers durant la campanya de la fruita durant l’exercici 2021 començarà amb tota probabilitat el proper 30 de novembre. Les sol·licituds s’hauran de presentar electrònicament en un termini de 10 dies segons el model normalitzat que es farà públic amb la convocatòria, a través de la seu electrònica del Consell Comarcal del Segrià. L’import que es destinarà a aquestes actuacions serà de 392.242,48 euros.

En la sessió ordinària d’avui del Consell d’Alcaldies també s’han presentat dos projectes: IlerCOVID i Reallotgem.

IlerCOVID és un projecte científic de caràcter multidisciplinar que té per objectiu promoure un model innovador d’Educació per a la Salut i que involucra diferents grups de recerca de la Universitat de Lleida, Agrotecnio i l’IRBLleida per tal d’estudiar i explicar l’impacte de la COVID-19 a la comarca del Segrià i conscienciar la societat sobre la importància de la ciència a l’hora de trobar solucions a la pandèmia.

Pel que fa al programa Reallotgem, l’ha impulsat l’Agència d’Habitatge de Catalunya aquest any per aconseguir captar habitatges buits del mercat privat, llogar-los directament i destinar-los a famílies de les meses d’emergències que ja tenen un informe favorable i estan a l’espera de rebre habitatge. Des d’aquest estiu, s’ha ampliat el programa incorporant nous actors, com els administradors de finques col·legiats i els agents immobiliaris, que podran oferir habitatges per a resoldre casos de les meses, complementant la tasca que continuaran fent els ajuntaments.