Front comú del Segrià per a un pla de recuperació econòmica i de la imatge de la comarca, greument afectada pels confinaments

Durant el mes de juny i meitat de juliol els Serveis Socials han fet prop de 5.000 actuacions

Els alcaldes i alcaldesses del Segrià han reclamat aquest dimecres en un Consell de les Alcaldies extraordinari i telemàtic ajuda de les administracions per a un pla de recuperació global i urgent per a la comarca. Els representants dels ajuntaments han reivindicat ajudes econòmiques per fer front a les pèrdues d'establiments i empreses i a les despeses extres dels ajuntaments, així com actuacions de promoció per revertir la mala imatge i l'estigma que s'ha creat a la comarca arrel dels diversos confinaments pels rebrots de Covid-19.

En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, ha demanat als alcaldes i alcaldesses "fer pinya perquè s'escolti el territori" i els ha agraït la feina feta i el sobreesforç per contenir la pandèmia. De fet, s'ha informat que des de l'àrea de Promoció Econòmica i Turisme del Consell s'està treballant per reactivar l'activitat socioeconòmica i cultural i enfortir l'autoestima de la comarca, però que cal ajuda de totes les administracions. Així, ha agraït al Govern l'habilitació de 6,5 milions d'euros per als municipis del Segrià.

Masot també ha explicat que diàriament s'han fet arribar les demandes d'alcaldes i alcaldesses al Procicat, on estan representades totes les administracions, com la demanda de més dades sobre l'evolució de la pandèmia i dels brots epidemiològics i més patrulles dels Mossos d'Esquadra als municipis del Segrià per fer complir el confinament, especialment en els que pateixen unes mesures de restricció més estricte.

Cal recordar que, malgrat que el cap de setmana es va aixecar el confinament perimetral del Segrià, la comarca es troba dividida en tres situacions diferents, segons les mesures adoptades pel Govern: la majoria dels municipis tenen aplicades mesures especials en matèria de salut pública des del passat 18 de juliol; Lleida i sis municipis del Baix Segre (Alcarràs, Aitona, La Granja d'Escarp, Soses, Seròs i Torres de Segre) continuen amb restriccions més dures que inclouen prohibicions en la mobilitat; i cinc municipis (Massalcoreig, Gimenells, Sarroca de Lleida, Artesa de Lleida i Benavent de Segrià) no tenen aplicada cap mesura.

 

Memòria de Serveis Socials

D'altra banda, el vicepresident i cap de l'àrea de Serveis Socials, Toni Bosch, ha recordat que el Consell Comarcal ha intensificat les actuacions en l'atenció als veïns i veïnes de la comarca i que, després de gestionar uns dies l'Hotel Nastasi com a allotjament per al confinament de les persones treballadores de la campanya de la fruita o sense sostre amb Covid-19 lleu, ara s'encarrega del funcionament del pavelló de Torres de Segre.

A més, ha presentat la memòria de l'àrea de Serveis Socials del mes de juny i la meitat del juliol, en què s'han fet 4.903 actuacions: 1.821 actuacions presencials d’atenció i d’urgència i 3.082 actuacions telemàtiques. També s'han realitzat 926 coordinacions amb altres serveis. Per sectors d’intervenció, destaquen 1.970 actuacions en famílies en situació de vulnerabilitat, 1.240 vinculades a l'atenció de la gent gran, 595 en infants en situació de risc social i 112 en persones immigrades.

A tota la comarca hi ha actualment 8.794 recursos activats en diversos serveis: Renda garantida, Programa de dependència, ajuts d’urgència, serveis d’ajuda a domicili, ajuts d’habitatge, etc.

A més, en els municipis del Baix Segrià que es troben en una situació de confinament s’ha establert un circuit d’intervenció d’urgència per coordinar els serveis socials, l’àrea d’immigració del Consell i els serveis sanitaris amb l'objectiu d'oferir suport als ajuntaments i facilitar el compliment de les mesures adaptades per Sanitat, tant en la tramitació d’ajuts d’urgència d’alimentació, com de servei de compra i lliurament d’alimentació o els serveis d’ajuda a domicili.