LA COL·LECCIÓ D’ESCULTURES I RELLEUS DE JAUME GORT DE MONTOLIU DE LLEIDA INAUGURA LES ACTIVITATS DINAMITZADORES DEL  PROJECTE ‘ELS MUSEUS I LES COL·LECCIONS DEL SEGRIÀ’ QUE ORGANITZA EL CONSELL COMARCAL

Teresa Malla, Josep Guillamet, Glòria Farré, Montse Gort i Jordi Curcó han participat a l'acte

La jornada ha inclòs una xarrada de Jordi Curcó sobre l’artista i una visita al cementiri per conèixer el seu art funerari. Les següents aturades d’aquest projecte que posa en relleu petits museus i col·leccions es faran al Museu de nines antigues de Benavent de Segrià, el Museu etnològic Casa Jan d’Almenar i el Museu d'història local Pepe Guillermo d’Almatret.

 

Montoliu de Lleida ha estat l’escenari, aquest dissabte, de la primera de les activitats dinamitzadores que s’han programat dins el projecte ‘Els Museus i les Col·leccions del Segrià. Cada espai, mil històries’ que impulsa el Consell Comarcal del Segrià des de la seva àrea de Cultura. La sessió d’avui s’ha dedicat a la Col·lecció d’escultures i relleus de Jaume Gort, que és un dels espais museístics que participen en aquest projecte.

L’acte s’ha iniciat davant una cinquantena de persones a l’Ajuntament de Montoliu, l’espai on s’exposa l'obra escultòrica cedida per la família de l’artista. Hi han intervingut Teresa Malla, cap de l’àrea de Cultura del Consell; Josep Guillamet, alcalde de Montoliu de Lleida; i Glòria Jové (Universitat de Lleida, Grup híbrid), que ha estat l’encarregada de presentar el projecte. També hi ha assistit la filla de Jaume Gort, Montse Gort, que ha agraït la iniciativa del Consell.

En la seva intervenció, Teresa Malla ha destacat que es tracta d’un projecte que “neix amb la voluntat que el patrimoni no desaparegui" i que vol "donar visibilitat als museus i les col·leccions", donant a conèixer i difonent el contingut de 27 espais expositius de 18 municipis del Segrià, amb especial atenció als que no disposen de reconeixement oficial com a museus ni de recursos, però que ofereixen peces de col·leccionisme o difonen elements patrimonials. Uns espais, ha recordat Teresa Malla, que “guarden la nostra herència” i que, per tant, són uns espais “d'aprenentatge”.

A continuació, s’ha fet una visita a l’Espai Jaume Gort, situat als baixos de l’Ajuntament, i més tard Jordi Curcó ha ofert una xerrada sobre l’obra escultòrica de Jaume Gort. Curcó, que és autor del llibre ‘Jaume Gort. L'escultor de la modernitat serena’, ha glossat l'extensa obra de l'escultor i l’estil d’un artista nascut a Montoliu de Lleida el 1919 i que va morir a Lleida el 1966. Format a Lleida, Barcelona, París i Roma, Gort va ser un prolífic escultor que destacà per la seva producció d'escultures i relleus, sobretot d'imatges religioses, de les quals destaquen per la seva popularitat les talles de Sant Jaume del Peu del Romeu de Lleida o dels Fanalets, el pas de ‘la Somereta’ i la imatge de la Mare de Déu de Grenyana. També és l'autor de diverses làpides, nou de les quals es poden veure al cementiri de Montoliu de Lleida i han estat declarades Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). La seva obra es considera moderna, de formes tallades i figures dins d'un cànon geomètric, en què destaquen els volums i l'elegància.

En acabar, s’han traslladat al cementiri de Montoliu de Lleida, on han dut a terme una visita dinamitzada de la mà de la Glòria Jové, professora de la UdL, amb el tema ‘L’art de les làpides’, per descobrir l’art funerari del mateix Jaume Gort. Durant aquest acte, Montse Gort, filla de Jaume Gort, ha llegit un poema que va escriure dedicat al seu pare, titulat ‘Pare de Déu.

Tal com ha detallat la mateixa Glòria Jové en la seva intervenció a la presentació, en una primera fase del projecte, que compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, es va dur a terme una tasca de recull d’informació i l’edició d’un quadríptic informatiu amb un directori d’espais i un mapa, una publicació que s’ha distribuït als ajuntaments i espais museístics, i que també està a disposició del públic a la recepció del Consell.

L’acte d’avui suposa el tret de sortida de la segona fase del projecte, en què, sota la supervisió d’un equip de la Universitat de Lleida, s’han programat un seguit d’activitats dinamitzadores. De moment, se n’han triat quatre per la seva singularitat temàtica i dispersió geogràfica en la comarca, a l’espera d’implementar-ne de noves en properes edicions.

La primera d’aquestes accions és la celebrada avui a Montoliu de Lleida. La segona tindrà lloc el dissabte vinent, 10 de juny, al Museu gràfic de nines antigues de Benavent de Segrià. El 8 juliol serà el torn per al Museu etnològic Casa Jan d’Almenar, i un dia després, el 9 de juliol, es tancarà aquesta primera tongada d’accions dinamitzadores amb una jornada que es destinarà al Museu d'història local Pepe Guillermo d’Almatret.

Cal destacar, igualment, que amb el projecte també es posa en marxa una iniciativa participativa: un passaport amb el qual es convida tothom a visitar algun dels 27 espais expositius i col·leccions del Segrià, de manera que si es porta al Consell el passaport amb cinc segells que demostrin la visita a cinc dels espais, es premiarà els participants amb un obsequi.

Podeu consultar tota la informació sobre el projecte i el llistat de tots els espais museístics que en formen part al web http://segria.cat/arees/cultura/patrimoni-comarcal/museus.