Torres de Segre estrena l’espectacle teatral ‘De dones sàvies a bruixes heretges’

La presentació ha comptat amb dos dels actors de l'espectacle

El Consell Comarcal del Segrià dona suport a la iniciativa dins el projecte 'Al Segrià, iguals'

El vicepresident del Consell Comarcal del Segrià, Toni Bosch, ha participat aquest dimecres a la presentació de l’espectacle teatral ‘De dones sàvies a bruixes heretges’, juntament amb el diputat Eloi Bergós; l’alcalde de Torres de Segre, Joan Carles Miró; i la regidora de Cultura, Tradicions i Atenció a la Tercera Edat, Pepita Ruestes.

Bosch ha recordat que l’obra aborda la violència masclista i que es tracta d’un acte de reconeixement de fets de dones que, en el seu moment, van ser catalogades com a bruixes de forma institucionalitzada. La iniciativa compta amb el suport de l'àrea d'Igualtat del Consell Comarcal del Segrià, que promou el projecte 'Al Segrià, iguals', i la Diputació de Lleida.

L’espectacle es representarà els dies 29, 30 i 31 d’octubre i l’1 de novembre davant de 500 persones i compta amb la col·laboració d’una cinquantena de veïns i veïnes. Està previst que es facin tres representacions diàries, excepte l’últim dia, que se’n faran dos. L’entrada és gratuïta, tot i que i les entrades ja s’han esgotat.

L’acció teatral recrearà un poble medieval d'Europa del segle XV, època en què tota dona que per algun motiu determinat sortia dels cànons establerts, era rebutjada i, fins i tot, culpada d’heretgia. La majoria de vegades acabava cremant a la foguera, penjada a les portes de la ciutat, torturada o decapitada. Tal com ha explicat Pepita Ruestes, la recreació històrica es vol lligar també amb el fet que, encara en l’actualitat, hi ha moltes dones que són víctimes de violència de gènere pel simple fet de voler ser lliures o negar-se a seguir el model patriarcal que persisteix en la societat actual.

La iniciativa compta amb la col·laboració dels habitants de Torres de Segre, ja que una cinquantena de veïns i veïnes que participaran voluntàriament en els diferents equips que conformen l’organització i la presentació de l’espectacle, un fet que ha estat destacat per Joan Carles Miró.

A aquest projecte s’han afegit diverses associacions de Torres de Segre, com: la Llar de jubilats, l’Associació de Dones Sant Àgata, la Coral La Lira i els amics de la Mare de Déu de Carrassumada.